Let op! Birgit Smit | visual storytelling is nu Lumiworks!
Ga naar www.lumiworks.nl

 

Kennisbank - zakelijk tekenen

Klik op de tabs voor een overzicht van boeken, online bronnen, tools, artikelen en FAQ over visual storytelling en zakelijk tekenen.

Er zijn tegenwoordig enorm veel leuke boeken op de markt over zakelijk tekenen. Wil je thuis op je eigen tempo een goede start maken met zakelijk tekenen, bekijk dan onderstaande boeken.

Wat is visual storytelling?

Visual storytelling is het delen van een verhaal, ondersteund door een visuele component. Het beeld zorgt er voor dat het verhaal sterker overkomt en langer blijft hangen. Zakelijk tekenen is een vorm van visual storytelling. Het is sterk in opkomst. Het is zo succesvol omdat je meerdere zintuigen tegelijk aanspreekt. Dat maakt het makkelijker om de informatie op te nemen. Ook zijn de meeste mensen beelddenkers. Ze denken, leren, begrijpen en herinneren in beelden. Hierdoor wordt visuele informatie sneller verwerkt.

Er zijn verschillende toepassingen. Denk aan een getekende animatievideo waarbij een stem het verhaal vertelt en de kijker het beeld ondertussen ziet verschijnen. Maar ook de juiste beelden onder een Powerpoint-presentatie is een vorm van zakelijk tekenen of visual storytelling, of het gebruiken van een praatplaat om iets duidelijk te maken. Het gaat erom dat het beeld de woorden versterkt. Daarom is het cruciaal dat beide naadloos op elkaar aansluiten. Het verhaal zelf moet dan ook goed in elkaar zitten qua balans, structuur en emotie.

Waarom is zakelijk tekenen zo effectief?

Mensen hebben tegenwoordig steeds minder tijd en aandacht. Dus om jouw informatie over te laten komen, moet je het makkelijk, hapklaar maken. Zakelijk tekenen maakt gebruik van meerdere zintuigen waardoor de informatie op meerdere kanalen binnenkomt. Daarnaast wordt visuele informatie door ons brein veel sneller verwerkt dan tekst die je leest of hoort. Dat maakt dat zakelijk tekenen vele malen effectiever is.

Waar moet je rekening mee houden bij zakelijk tekenen?

Voordat je aan je verhaal begint, vraag jezelf dan af waarom dit verhaal verteld moet worden en wat je ermee wil bereiken. Vervolgens ga je aan de slag met de inhoud en doorloop je alle elementen van het verhaal. Heb je dat helder en kun je de kern van je verhaal in een paar zinnen vertellen? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met de vorm. Je bepaalt op welke manier je het verhaal gaat vertellen en in welke structuur. Aan het einde toets je je eindproduct weer met je uitgangspunten van het begin (waarom en met welk doel). Klopt dat met elkaar? Top!

Wat zijn de belangrijkste elementen van zakelijk tekenen / visual storytelling?

Zakelijk tekenen, of visual storytelling is opgebouwd uit de volgende elementen:

Filter: Als het ware het ‘waarom’ achter je verhaal. Wat wil je hiermee bereiken? Voor wie doe je dit? Wat wil je meegeven? Waarom moet jij dit verhaal nu vertellen? Door jezelf de juiste vragen te stellen, maak je een filter waarmee je de keuze voor beeld en inhoud bewust kunt maken.
Beeld: de visuele concepten die je verhaal ondersteunen.
Inhoud: de context en verhaallijn die jouw boodschap en kernpunten duidelijk maakt. Hier maak je gebruik van de klassieke storytelling-elementen als thema, plot, karakters, drijfveer, obstakels/ conflict, kracht, transformatie en call to action/ adventure.

Een goede basis voor de kern van je verhaal is de Story Spine van Pixar:
Once upon a time there was ___. Every day, ___. One day ___. Because of that, ___. Because of that, ___. Until finally ___.

Organisatie: de manier waarop je beeld en inhoud met elkaar verweeft. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met welk medium je gaat gebruiken, de vorm waarin je het giet, het gebruik van kleur, lijnen en de manier waarop je betekenis gaat geven aan de informatie zodat mensen het verhaal niet alleen zien, maar ook echt begrijpen.

Welke structuren/ vormen kun je gebruiken bij zakelijk tekenen?

Een aantal van de meest voorkomende vormen voor zakelijk tekenen zijn:
- Lineair (vlak, bijvoorbeeld een tijdlijn)
- Achtbaan  (variatie van hoog en laag - contrast, transformatie)
- Zij aan zij (2 situaties tegen elkaar afzetten)
- Sparkline (het contrast tussen what is & what could be)
- Radiaal (vanuit centraal thema)
- Popcorn (losse elementen, verzameling)
- Circulair (doorlopend proces)
- Modulair (verdeeld in vlakken, al dan niet gelinkt met elkaar)
- Comic
- Metafoor

Wat zijn de grootste valkuilen bij zakelijk tekenen?

- Teveel willen vertellen of teveel uitweiden. Het verhaal duurt te lang.
- Gebrek aan focus, het verhaal gaat alle kanten op.
- Het beeld voorop stellen en het verhaal daar op aanpassen. Het verhaal wordt minder sterk.

Hoe weet je of je een goede visual story te pakken hebt?

De makkelijkste manier om te toetsen of je verhaal helder en pakkend is, is om het voor te leggen aan een totale buitenstaander. Het liefst een oud of juist heel jong iemand. Leg het ze voor en vraag ze het verhaal compact samen te vatten en de belangrijkste les hieruit te formuleren. Komt dat overeen met je uitgangspunten? Mooi! Zo niet, vraag dan feedback naar waar mensen vastliepen, welke vragen ze nog hebben en kijk wat je daarmee kan.

Wat is zakelijk tekenen?

Zakelijk tekenen is als een extra taal om jezelf uit te drukken. Je gebruikt tekenen als functionele tool, naast gesproken en geschreven tekst. Zakelijk tekenen is informatie op een eenvoudige visuele manier weergeven. Hiermee wordt het makkelijker om informatie te onthouden, uitleggen of begrijpen.

Wat is functioneel tekenen?

Functioneel tekenen is als een extra taal om jezelf uit te drukken. Je gebruikt tekenen als functionele tool, naast gesproken en geschreven tekst. Functioneel tekenen is informatie op een eenvoudige visuele manier weergeven. Hiermee wordt het makkelijker om informatie te onthouden, uitleggen of begrijpen.

Wat is visueel communiceren?

Visueel communiceren is het gebruiken van eenvoudige tekeningen om geschreven of gesproken tekst kracht bij te zetten. Dat kan een snelle schets zijn, een visuele samenvatting van een meeting, maar ook een praatplaat, poster of getekende video.

Wat is visueel werken?

Visueel werken is het gebruiken van eenvoudige tekeningen om effectiever met informatie om te gaan door het visueel te maken.

Wat is visuele teambuilding?

Visuele teambuilding is het gebruiken van eenvoudige tekeningen om samen tot een gedeeld beeld te komen van een bepaalde vraag of een bepaald thema. Het komen tot de tekening is een waardevol proces. Door te zien hoe de ander het ziet, komen er nieuwe vragen en andere gesprekken. Ook stelt het mensen in staat om een situatie vanuit een ander perspectief of door een andere bril te ervaren.

Alle teamleden doorlopen dezelfde training zakelijk tekenen voor de basis van visueel werken. Alle uitgangspunten die we doorlopen, komen samen in het eindproduct waar iedereen aan bijdraagt. Op deze manier is er een concreet resultaat, maar ook meteen de basis voor een nieuwe gedeelde skill van het team.

Wat is graphic recording?

Graphic recording is het live visueel vastleggen, in woorden en beelden, van de hoogtepunten en andere belangrijke momenten tijdens een meeting of bijeenkomst. Het wordt ook wel visuele verslaglegging, visual reporting, visual story report of scribing genoemd. De aanwezigen van de meeting zien de samenvatting ontstaan. Dit helpt ze om bij het grote plaatje te blijven tijdens de meeting.
Ook na de meeting is de graphic recording een waardevol document. Het helpt de mensen die aanwezig waren om hun herinnering op te frissen. Aan de hand van de tekening kunnen ze gemakkelijk anderen op de hoogte brengen van de hoogtepunten van de bijeenkomst.

Wat is een explainer video?

Een explainer video, of whiteboard animatie, is een korte, visuele video die in verhaalvorm informatie overbrengt. Door het compacte verhaal gelijktijdig te horen en te zien, blijft de informatie goed hangen bij de ontvanger en is het daarmee een effectieve vorm om te informeren en overtuigen. Een explainer video is meestal in animatievorm - van heel eenvoudig (bestaande stock-afbeeldingen) tot custom made.

Wat is een getekende video?

Een getekende video is een korte, visuele video die in verhaalvorm, opgebouwd uit lijntekeningen, informatie overbrengt. Door het compacte verhaal gelijktijdig te horen en te zien, blijft de informatie goed hangen bij de ontvanger en is het daarmee een effectieve vorm om te informeren en overtuigen.

Wat is een praatplaat?

Een praatplaat is een tekening die bestaat uit verschillende elementen. Deze tekening ondersteunt een verhaal. Aan de hand van een praatplaat kan een verhaal makkelijker en duidelijker uitgelegd worden. Het is eenvoudiger om op een meer losse manier het verhaal te delen met een groep omdat de praatplaat als structuur voor het verhaal dient. Ook wordt en een gedeeld beeld verankerd in het geheugen van de ontvanger.

Hoe kun je zelf beginnen met zakelijk tekenen?

Steeds meer mensen ontdekken de kracht van visueel werken. Minder schrijven en praten, meer tekenen! Wil je beginnen met visueel werken, dan is een cursus of training een goede start. Je krijgt dan alle basisbeginselen mee en directe feedback op je eerste creaties. Je maakt een vliegende start en kan daarmee jezelf verder ontwikkelen.

Natuurlijk kun je visueel werken ook zelf onder de knie krijgen. Neem een kijkje bij het overzicht van resources. Er zijn vele boeken beschikbaar waarin de basis-uitgangspunten voorbij komen. Het is vooral een kwestie van doen! Begin en blijf doorgaan. Dan zal je zien dat met wat oefening, je snel vooruitgang zal boeken.

Welke markers of stiften heb ik nodig voor zakelijk tekenen?

In principe kun je direct beginnen met zakelijk tekenen. Pak de pennen, stiften, fineliners en markers die je voorhanden hebt. Doen is het belangrijkste! Wil je het meer professioneel aanpakken, dan zijn Neuland markers the way to go. Deze markers zijn navulbaar, de niks zijn vervangbaar, ze ruiken niet en liggen lekker in de hand. Er is een enorme variatie aan heldere kleuren en de speciale Outliner is perfect om snel je lijnen neer te zetten. Ze zijn helaas niet in de winkel verkrijgbaar, alleen online. Maar als serieuze zakelijk tekenaar, kun je eigenlijk niet zonder. Een investering die zich zeker terugbetaalt.

Hoe maak je zelf een getekende video/ explainer video?

Er zijn meerdere manieren om zelf een getekende / explainer video te maken. Prezi is een mogelijkheid als inzoomen op verschillende gebieden van je tekening, genoeg is. Als je iets meer dynamisch wilt maar zelf geen kennis hebt van animatie, kun je gebruik maken van software als Videoscribe of Doodly. Je kan beginnen met de afbeeldingen die binnen het programma beschikbaar zijn, en daarna verder gaan met het gebruiken van je eigen tekeningen (zie hier mijn Videoscribe-tutorial).

Ook kun je gebruik maken van een combinatie van Adobe Illustrator, Adobe Premiere en Adobe After Effects. Of je besteedt de animatie van je tekeningen uit aan een animatiestudio als animatiestudiolim.

Hoe gaat een Videoscribe/whiteboard animatie-project?

Een whiteboard animatie begint met de intake. We bespreken de belangrijkste uitgangspunten: waarom je dit project aan wil gaan, voor wie het is bedoeld, wat je ermee wil bereiken en je eventuele deadline.

Na akkoord op de offerte en het opstellen van de planning, is de eerste stap het invullen van de creative brief: een document met vragen van mijn kant om voor mij helder te krijgen wat de intentie is, de achterliggende context en het beoogde doel. Een deel van die vragen zijn in de intake al aan de orde gekomen.

De tweede stap is het script. Dat kun je kant en klaar aanleveren, of ik bied ondersteuning (van optimalisatie tot co-writing). Wanneer het script definitief is en dus afgestemd is met alle belanghebbenden, leg ik het script naast de creative brief en check ik of het klopt met elkaar. Zo ja, dan ga ik aan de slag met de schetsen. Ondertussen kun jij bedenken wat je wil met de voice over. Zelf inspreken, of gebruik maken van een professionele stem via stemmenbank.nl.

Per scène maak ik een schets. In het script voeg ik een kolom toe met de beschrijving van de beelden. Volgens de planning verwacht ik de feedback op de schetsen, waarna ik een tweede versie van de schetsen maak. Zodra deze versie definitief is goedgekeurd, ga ik aan de slag met het digitaal uitwerken van de tekeningen. Ondertussen wordt de opname van de voice over in gang gezet.

Je ontvangt een preview van de video via een afgeschermde YouTube-link. Daar zouden geen verrassingen meer in moeten zitten, maar je hebt dan nog de mogelijkheid om feedback te geven. Als akkoord, dan ontvang je het videobestand in de hoogste kwaliteit.

Hoe gaat het maken van een praatplaat?

Het maken van een praatplaat begint met de intake. We bespreken waarom de praatplaat er moet komen en welk doel het gaat dienen. Op basis van dit gesprek kan ik inschatten hoe omvangrijk en hoe complex de praatplaat waarschijnlijk zal worden en kan ik de offerte opstellen.
Na akkoord op de offerte hebben we een aanvullend gesprek, waarin we het hele verhaal doorlopen, eventueel achtergrondmateriaal doornemen en ik vele vragen stel om de context en problematiek te doorgronden. Samen bepalen wat de kernelementen van het verhaal worden. Met deze informatie ga ik aan de slag om de schets te maken. Ik ontvang jouw volledige feedback en verwerk dit in de definitieve schets. Als deze akkoord is, werk ik hem digitaal uit zodat je hem in elk gewenst formaat kunt gaan gebruiken.

Hoe gaat graphic recording (op papier)?

Een graphic recording begint met de intake. De eerste vraag is de beschikbaarheid. Minimaal 2 weken voorbereidingstijd en het moet passen binnen de planning van al lopende projecten. We bespreken de belangrijkste uitgangspunten en je wensen. Als we van beide kanten het gevoel hebben dat het een match is, stel ik een offerte op. Na akkoord hebben we nog een tweede, uitgebreidere intake, idealiter wanneer het programma van de meeting vast staat.

Wanneer ik teken op papier, arriveer ik op de dag van de meeting ruim van tevoren (minimaal 1,5 uur) op de locatie. We kunnen dan samen de beste plek voor de tekenwand bepalen en ik kan in alle rust mijn papier voorbereiden.

Zodra de meeting begint, start ik met tekenen. Pauzes gebruik ik om bij te werken en het kan zijn dat ik na afloop nog wat details of kleur moet aanbrengen. Ik fotografeer de tekening nadat alle deelnemers van de meeting vertrokken zijn. De foto’s bewerk ik meestal de volgende werkdag of uiterlijk 48 uur na de meeting. Je ontvangt een hoge resolutie foto met keurig witte achtergrond en een kleiner (web-versie) formaat via WeTransfer. De tekening zelf rol ik op een stevige koker en is vanaf dat moment jouw eigendom.

Hoe gaat graphic recording (digitaal op locatie)?

Een graphic recording begint met de intake. De eerste vraag is de beschikbaarheid. Minimaal 2 weken voorbereidingstijd en het moet passen binnen de planning van al lopende projecten. We bespreken de belangrijkste uitgangspunten en je wensen. Als we van beide kanten het gevoel hebben dat het een match is, stel ik een offerte op. Na akkoord hebben we nog een tweede, uitgebreidere intake, idealiter wanneer het programma van de meeting vast staat.

Wanneer ik digitaal op locatie teken, zorg ik dat ik ruim van tevoren (1,5 uur) op de locatie arriveer. We bepalen dan samen waar ik zit en zorgen dat de techniek perfect werkt voordat deelnemers binnenkomen.

Wanneer de meeting start, begin ik met tekenen. Van tevoren zijn we overeengekomen op welke manier mijn tekeningen getoond worden. Dat kan live, maar ook met tussentijdse versies die in de pauzes getoond worden, of geheel achteraf.
Als de meeting klaar is, kan het zijn dat ik nog even nodig heb om de puntjes op de i te zetten. De uiteindelijke versie(s) worden meestal de volgende werkdag, of uiterlijk 48 uur na de meeting verstuurd via WeTransfer.

Hoe gaat graphic recording (digitaal op afstand)?

Een graphic recording begint met de intake. De eerste vraag is de beschikbaarheid. Minimaal 2 weken voorbereidingstijd en het moet passen binnen de planning van al lopende projecten. We bespreken de belangrijkste uitgangspunten en je wensen. Als we van beide kanten het gevoel hebben dat het een match is, stel ik een offerte op. Na akkoord hebben we nog een tweede, uitgebreidere intake, idealiter wanneer het programma van de meeting vast staat.

Wanneer ik digitaal op afstand teken, zorg ik dat ik minstens 15 minuten van tevoren in de call ben om te zorgen dat de techniek perfect werkt voordat deelnemers binnenkomen.

Wanneer de meeting start, begin ik met tekenen. Van tevoren zijn we overeengekomen op welke manier mijn tekeningen getoond worden. Dat kan live, maar ook met tussentijdse interactie, of geheel achteraf.
Als de meeting klaar is, kan het zijn dat ik nog even nodig heb om de puntjes op de i te zetten. Hoeveel tijd dat kost en hoe ‘af’ de tekening is, is vooral afhankelijk van de vorm van de online meeting. De uiteindelijke versie(s) worden meestal de volgende werkdag, of uiterlijk 48 uur na de meeting verstuurd via WeTransfer.

Hoe gaat een training zakelijk tekenen?

Een training zakelijk tekenen begint met de intake. Ik hoor graag van je wat je motivatie is om deze training te organiseren en wat je hiermee wil bereiken. Als we er beide een goed gevoel over hebben en de beoogde datum beschikbaar is, stel ik een offerte op. Na akkoord plannen we nog een tweede, uitgebreidere intake zodat ik precies weet op welke manier ik jullie het beste van dienst kan zijn.

Ik ben ruim een uur van tevoren aanwezig om de ruimte in te richten en spullen klaar te zetten.


We doorlopen het programma. Ondertussen maak ik (als geen bezwaar) een aantal leuke foto’s voor jullie herinnering. We sluiten de training af met een praktijkopdracht waar alle elementen in samen komen. Deelnemers houden hun stiftenset, om de kans dat ze er ook daadwerkelijk gebruik van gaan maken, te vergroten. Na afloop zorg ik dat jullie ruimte weer precies zo achterlaat als dat ik hem die ochtend aantrof.