Wat een visual storyteller gemeen heeft met Marie Kondo
Ik ben de laatste tijd lekker bezig met het huis reorganiseren à la Marie Kondo. Elke keer als ik nu de deur van het gootsteenkastje open trek, word ik helemaal blij :)
Laatst realiseerde ik me dat het ordenen van de la met sokken of t-shirts, gek genoeg eigenlijk wel heel erg veel overeenkomsten heeft met de manier waarop ik mijn tekeningen voor studiowerk maak.
Voor wie Marie Kondo nog niet kent: Zij is een van de bekendste opruimgoeroes. Ze begon haar carrière met het schrijven van The Life-Changing Magic of Tidying Up (NL: Opgeruimd!). Met haar Konmari-methode leert ze anderen hoe ze hun rommelige huizen kunnen transformeren tot ruimtes vol rust en inspiratie. Haar ‘spark joy’ motto inspireert mensen wereldwijd.
Voor wie mij nog niet kent: Een jaar of 9 geleden ontdekte ik het nut en plezier van visueel werken. Sindsdien ben ik visual storyteller en maak ik live visuals, studiowerk (roadmaps, praatplaten, getekende video’s) en geef ik de training zakelijk tekenen aan iedereen die ook visueel wil communiceren.
Maar wat heeft haar manier van werken gemeen met die van mij? Dit is wat mij opviel:
1: Waarom?!
Marie zegt:
Visualiseer je einddoel en je waarom, heb daarmee vertrouwen in de keuzes die je maakt.
Mijn tekeningen beginnen altijd met het waarom. Als je je echte waarom weet, kun je eenvoudiger keuzes maken. Zo zijn je keuzes nooit willekeurig. Je maakt ze bewust.
2 Verzamel
Marie zegt:
Verzamel eerst alles van een bepaalde categorie, bijvoorbeeld al je kleding.
Zo zie je waar je mee werkt. Dat kan best overweldigend en confronterend zijn. Maar het is nodig om het in 1 keer goed aan te pakken.
Zo werkt het ook met visual storytelling. Eerst verzamel je alle informatie en input die relevant is voor die tekening. Niet geleidelijk in stukjes toevoegen terwijl je al bezig bent met visualiseren. Dat vertroebelt alleen maar.
3 Kies
Marie zegt:
Kies niet wat je weg wil gooien, maar wat je wil houden. Stel jezelf de vraag: word ik er blij van?
Dit is de cruciale stap: de selectie. Met je waarom in gedachten pak je elk stukje informatie beet en vraag je jezelf af of en wat dit bijdraagt aan het verhaal. Loslaten is belangrijker dan toevoegen. Het doet je nadenken over de essentie. Niemand wordt blij van een brei aan informatie. Om iets duidelijk en helder over te laten komen, laat je bepaalde zaken los zodat datgene wat er echt toe doet, kan shinen.
4 Organiseer
Marie zegt:
Richt de kledingkast met zorg in en geef kledingstukken rust en aandacht.
Je hebt je keuze gemaakt wat blijft en wat gaat. Vervolgens gaat het om de dingen een plek te geven. Een logische plek. In een kast gaat het dan het organiseren van de spullen op zo’n manier dat je er goed zicht op hebt, zoals het opstaand vouwen van de t-shirts. Of de dingen die je dagelijks gebruikt op een makkelijk toegankelijke plek.
Alles is waar het hoort. Ook in de tekeningen. De onderdelen die als eerste je aandacht moeten trekken, komen meer naar de voorgrond, de flow is logisch en er is voldoende witruimte voor rust. Het is volledig ingericht op de manier waarvoor het gebruikt gaat worden.
5 Geniet
Marie zegt:
Waardeer je bezittingen en spreek het uit, bezit je spullen actief.
Het mooie van iets wat bewust en met aandacht tot stand is gekomen, is dat je er ook meer en langer van geniet. Je wordt er gewoon blij van als je ernaar kijkt omdat het klopt en werkt. Het geeft rust en overzicht.
Opruimen geeft zichtbaar resultaat, net zoals visueel werken. Het zorgt dat het uit je hoofd komt, tastbaar wordt en je er met je handen mee aan de slag kunt. Zoveel effectiever dan alleen maar praten en typen.
Marie Kondo heeft van haar opruimbusiness ondertussen een miljoenen imperium gemaakt. Want in de huidige wereld van overdaad, complexiteit en burn-outs, is de vraag naar rust, eenvoud en overzicht, groter dan ooit.
Dus doe jezelf een plezier en ruim niet alleen je kast op, maar ook de manier waarop je werkt en denkt. Door het visueel te maken!