De magie van whiteboard animatie

Screenshot van een whiteboard animatie voor een nieuw te bouwen basisschool

 

De wereld is druk, complex en voortdurend in beweging. Dat maakt het niet makkelijk om informatie onder de aandacht te brengen. En dat het nog blijft hangen ook.

We zijn visuele wezens: wat we zien, onthouden we beter. Daar kun je gebruik van maken!

Een korte en krachtige whiteboard animatie is een van de meest effectieve vormen van communicatie.


Je kent ze vast wel: de video’s waarbij je de lijnen van de tekening ziet ontstaan. Dat is een whiteboard animatie. Alsof iemand het voor je neus aan het tekenen is. Je hoort het verhaal. De tekeningen maken het verhaal nog duidelijker. Zonder poespas. Kort, krachtig, helder.

Whiteboard animaties worden gebruikt voor organisatieverandering, visie-missie-strategie, pitches, training, producten, onderwijs, om te informeren, uit te leggen en enthousiasmeren. Overal eigenlijk!

 

Maar wat maakt een whiteboard animatie nou zo boeiend, zo onweerstaanbaar, zo effectief?

1)     Het is compact. Mensen zijn ongeduldig en druk. Maar een video van 2 minuten kijken, dat lukt vaak nog wel. De belangrijkste informatie met alleen de juiste details. Hapklaar. Ja, het is best een klus om een pakkend script van 300 woorden te schrijven. Maar daar kan ik je mee helpen. En bonus: achteraf heb je het onderwerp voor jezelf ook 100% helder. Altijd handig.

2)     Het is makkelijker te volgen en onthouden. Je spreekt meerdere zintuigen tegelijkertijd aan: horen en zien. Dat verankert de boodschap steviger in het brein. Het triggert nieuwsgierigheid, omdat het opbouwt. Je wil weten hoe het verder gaat, wat je nog meer te zien krijgt. Dat maakt dat je ze vasthoudt tot het eind en ze het hele verhaal meekrijgen.

Door in ander marketingmateriaal weer te verwijzen naar afbeeldingen uit de video, wordt de herinnering aan het verhaal en de boodschap in de video, snel weer teruggehaald.

3)     Je geeft mensen het totale plaatje. Als iemand alleen een verhaal hoort of leest, moet diegene zijn fantasie of verbeeldingsvermogen gebruiken om het voor zich te zien. Zo vormt iedereen zijn eigen plaatje. Niet ideaal. Omdat je in een whiteboard animatie je verhaal laat zien én horen, heb je veel meer controle over de manier waarop mensen jouw boodschap in zich opnemen en herinneren. Het wordt een gedeelde herinnering.

4)     Het is toegankelijk. Je kunt je boodschap bijvoorbeeld verpakken in een metafoor en het tot zo’n geheel maken dat een vrij complex of weinig aansprekend onderwerp, toch helder overkomt. Of een bekende boodschap in een nieuw licht of vanuit een ander perspectief benaderen. Het begint bij een goed script, en vervolgens brengen de tekeningen het tot leven.

5)     Het is verrassend en leuk! Whiteboard animatie is een verfrissende en laagdrempelige vorm om informatie te geven. Anders dan anders. De custom tekeningen maken jouw video uniek en zorgen dat hij opvalt. Je kunt natuurlijk ook stukken whiteboard animatie mixen met een ‘gewone’ video van bijvoorbeeld een pratende CEO. Dat geeft een fijne afwisseling. Niet zo lang, saai en formeel. Dat kennen we ondertussen wel. Maak een video waar mensen energie van krijgen!

Ben je ook op zoek naar een (andere) manier om informatie effectiever te communiceren?

Dan kan ik je helpen. Meer info op birgitsmit.com of bel direct 0629350848.

 

Birgit Smit Visual Storytelling maakt magische whiteboard animaties